ŠIME VITASOVIĆ, Priručnik za crkvene obrede u stolnoj crkvi Sv. Stošije u Zadru, 1677.

ŠIME VITASOVIĆ

Priručnik za crkvene obrede u stolnoj crkvi Sv. Stošije u Zadru, 1677.

Signatura: 2343 MS (3310)


Rukopisni priručnik za potrebe kora crkve Sv. Stošije sadrži životopis mučenice Sv. Stošije, na hrvatskom jeziku u devet štenja, koja su se pjevala na blagdan Sv. Stošije, zaštitnice grada Zadra i Zadarske nadbiskupije.

Životopis je 1677. godine iz starijeg predloška prepisao kanonik i magister chori Šime Vitasović. Uz životopis Sv. Stošije u njemu se nalazi i hrvatsko evanđelje koje se pjevalo u zadarskoj katedrali na Veliki četvrtak pri obredu pranja nogu, te duga zadarska pjesma na hrvatskom jeziku „Benedictio super populum“. Priručnik sadrži i nekoliko koralnih latinskih invitatorija i koralnih latinskih misa, stari napjev poznatih zadarskih lauda – aklamacija i hrvatsku pjesmu „Ghdi yest gliubau i priazan, ondi Bog yest“. Kodesks je ukrašen s tri crteža perom koja je izradio P. Hierony(mus) Stornelli.

(Izvor za opis: Ante Marija Strgačić, „Zadranin Šime Vitasović i kulturno-povijesno značenje njegovih djela“, Radovi Instituta JAZU u Zadru 2, 1955., 47-78.)

„Rukopis Šime Vitasovića je – uz njegovu drugu bilježnicu u knjižnici Male braće u Dubrovniku – jedini izvor koji nam daje uvid u glazbu i liturgiju u katedrali Sv. Stošije u 17. stoljeću, te ukazuje koliko se koristio hrvatski jezik, unatoč tome što je u gradu bio jaki venecijanski/talijanski utjecaj i što su nadbiskupi kroz dobar dio povijesti bili venecijanci“ (Z. Blažeković)