Rad u čitaonicama

Kako istraživati arhivsko gradivo?

Prije istraživanja u DAZD-u potrebno je dobro proučiti temu istraživanja kroz literaturu. Do potrebne literature može se najbrže doći pretraživanjem knjižničnih mrežnih kataloga korištenjem ključnih riječi. Relevantni naslovi mogu sadržavati izravnu uputnicu na arhivsko gradivo. 

Prije početka istraživanja u Arhivu mogu se pretražiti podatci i digitalizirano gradivo dostupno na našim mrežnim stranicama: Vodič DAZD-aVodič AZDN-aObavijesna pomagala, Digitalni arhivHrvatski arhivski informacijski sustav (HAIS). Arhivsko gradivo nije obrađeno prema sadržaju, već prema instituciji ili osobi koja ga je stvorila.

Ako želite provesti genealoško istraživanje najprije provjerite jesu li na našoj stranici (Digitalni arhiv) dostupne digitalizirane matične knjige mjesta ili župe koje želite istraživati. To će Vam omogućiti da istraživanje obavite i od kuće. Ako želite istraživati u Arhivu nužno je prikupiti dostupne podatke o članovima obitelji (ime, prezime, godina i mjesto rođenja, vjenčanja, smrti). Da bi se istraživanje započelo potrebno je imati podatak barem za jednoga od predaka.

Po dolasku u čitaonicu Arhiva obratite se djelatniku/djelatnici u čitaonici gdje možete dobiti sve informacije, upute o obavijesnim pomagalima ili kontaktu s arhivistom.

Čitaonica Državnog arhiva u Zadru

Uredovno vrijeme čitaonice svakim radnim danom od 8:30 do 14:00 sati i srijedom od 8:30 do 18:00 sati, osim od 1. srpnja do 31. kolovoza, kada je otvorena kao i ostalim radnim danima. Isto se primjenjuje i u slučajevima kada je državni praznik (neradni dan) četvrtkom. Narudžbe gradiva za rad srijedom popodne primaju se najkasnije istoga dana do 14:00 sati. 
Subotom čitaonica radi od 8:00 do 12:00 sati (osim od 1. srpnja do 31. kolovoza). Za rad subotom, potrebno je unaprijed naručiti gradivo i to najkasnije do petka u 12:00 sati.

Arhivsko i knjižnično gradivo koristi se  u čitaonici DAZD-a, u kojoj se daju obavijesti o  gradivu, ispunjavaju se prijamnice za korištenje arhivskog gradiva i podnose zahtjevnice za korištenje arhivskog i knjižničnog gradiva te se podnose zahtjevi za izradu preslika izvornoga arhivskog gradiva. U čitaonici Arhiva korisnicima su na raspolaganju arhivska obavijesna pomagala, priručna zbirka i digitalizirano arhivsko i knjižnično gradivo. U jednom danu može se dobiti na korištenje najviše šest arhivskih kutija ili svežnjeva, šest mikrofilmova i šest svezaka građe iz Arhivske knjižnice. Za rad u čitaonici možete se najaviti putem e-maila: citaonica@dazd.hr.

Korisnicima nije dopušteno izrađivati preslike cjelovitih arhivskih fondova i zbirki, kao ni njihovih većih dijelova. Za osobne potrebe dozvoljeno je, bez naknade, samostalno fotografiranje gradiva vlastitim aparatima bez korištenja stativa i bljeskalice. U arhivskom Fotolaboratoriju korisnici mogu naručiti i profesionalnu izradu digitalnih preslika visoke razlučivosti. Usluga se plaća prema važećem Cjeniku.

Za objavljivanje reprodukcija izvornoga arhivskog gradiva potrebno je zatražiti odobrenje Arhiva.

Za korištenje gradiva koje podliježe ograničenjima u korištenju, postupa se sukladno odredbama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima i odnosnim pravilnicima.

Ruđera Boškovića 1, 23 000 Zadar

T: +385 23 627 353

Ecitaonica@dazd.hr

Upute za citiranje gradiva Državnog arhiva u Zadru

Čitaonica Arhiva Zadarske nadbiskupije

Uredovno vrijeme čitaonice svakim radnim danom od 8:30 do 14:00 sati. Arhiv Zadarske nadbiskupije otvoren je za korisnike od ponedjeljka do petka od 8:00  do 14:30 sati. Gradivo se koristi u čitaonici gdje ga treba naručiti dan prije korištenja. Gradivo se može naručiti osobno u čitaonici, pismeno, telefonom, telefaxom ili e-mailom. Korisnici u čitaonici mogu dobiti preslike spisa na papiru i u digitalnom obliku, a  mogu koristiti i vlastito računalo.

Jurja Biankinija 2, 23 000 Zadar

T: +385 23 208 662

F: +385 23 208 640

E: azdn@dazd.hr

Čitaonica Sabirnog arhivskog centra u Novalji

Čitaonica Sabirnog arhivskog centra u Novalji otvorena je svakim radnim danom od 8:00 do 14:30 sati.

Arhivski sabirni centar u Novalji čuva 69,5 dužnih metara arhivskog gradiva od 19. stoljeća do danas, raspoređenog u pet arhivskih fondova i zbirki, a najvećim dijelom je nastalo djelovanjem središnjih tijela državne uprave.

Dalmatinska 16, 53 291 Novalja

T: +385 53 663 216

E: novalja@dazd.hr

Pravila i obveze:

Zakon o arhivskom gradivu i arhivima (NN 61/18NN 98/19)

Pravilniku o korištenju arhivskog gradiva u arhivu (NN 67/1999) 

* Pravilnik o radu čitaonica Državnog arhiva u Zadru

* Cjenik usluga DAZD-a

* Upute za citiranje gradiva Državnog arhiva u Zadru

Obrasci

Prijavnica.pdf

Zahtjevnica za korištenje arhivskog gradiva.pdf